LED rasvjeta za dnevnu sobu

Živjeti zeleno i štedjeti nikada nije izgledalo tako dobro kao sada, koristeći LED svjetla za dnevnu sobu. Godinama, LED osvjetljenje nije predstavljalo prvi izbor, zbog visoke cijene ali i zbog toga što se boja nije mogla kontrolisati. Nakon mnogih inovacija, LED sijalice i druga LED rasvjetna tijela su dostupna u različitim bojama, stilovima i jeftinije nego ikada ranije. Sada, moguće je pronaći LED sijalice koje odgovaraju svakom dizajnu i stilu.

Pri kupovini LED osvjetljenja cijena može predstavljati znatan iznos ali on se može smatrati dugoročnim ulaganjem što ćete osjetiti kada sijalice ne budete mijenjali i do deset godina. Zapravo, LED sijalice su jeftinije i ne rasipaju energiju u odnosu na fluoroscentne i usijane sijalice, koje se već tradicionalno koriste kao izvor svjetlosti. LED osvjetljenje je i do 400% učinkovitije od tradicionalnih sijalica.

Boja LED sijalica

Za razliku od klasične rasvjete koja daje toplu (žutu) svjetlost, LED sijalice mogu da imaju i tople i hladne boje. Boja svjetlosti se obilježava u Kelvinima (K) i kod LED sijalica se najčešće kreće u rasponu od 2700 – 6500K. Za tople boje se smatraju sve boje do 3500K, boje od 3500 – 5500K se smatraju neutralnim (bijele), dok se boje preko 5500K smatraju hladnim (ekvivalent dnevnoj svjetlosti).

Koju boju ćete koristiti zavisi najviše od ličnih afiniteta, a ovo su neke od preporuka u zavisnosti od namjene prostora koji se osvjetljava:

  • Toplo bijele sijalice 27000K – preporučuju se za kućnu rasvjetu, imaju prijatno toplo svjetlo identično klasičnim sijalicama pa su posebno pogodne za dnevnu ili spavaću sobu
  • Neutralne bijele boje 4000K – pogodne za poslovne prostore i radne sobe, stvaraju malo više svjetlosti od toplih sijalica i zbog svoje neutralne boje manje opterećuju oči tokom rada
  • Hladno bijele boje 6000K – odlične za čitanje i rad sa dokumentima, preporučuju se za lampe i poslovne prostore, a takođe su popularne i za osvetljenje izloga

Vrste grla kod sijalica

Sljedeća bitna stvar koju treba pomenuti kod LED sijalica jeste vrsta grla za povezivanje na električne instalacije. Dok se kod klasičnih i štedljivih uglavnom koriste standardna E27 i E14 grla sa navojem, LED sijalice pored ovih uobičajenih grla dolaze sa mnogo većim izborom grla u zavisnosti od namjene konkretnog modela. U listi ispod su navedene najčešće vrste grla koje se mogu pronaći na našem tržištu:

  • E27 grlo se smatra standardnim za Evropu i predstavlja najrasprostranjeniji tip grla za sijalice. Koristi se kod većine kućnih instalacija i lustera.
  • E14 grlo je mini varijanta E27 grla koja je takođe poznata i kao minjon grlo. Najčešće se koristi kod lampi.
  • GU10 grlo je poznato i kao twist & lock grlo, ima dva kontaktna pina sa zadebljanim krajevima. Najčešće se koristi kod rasvjetnih instalacija.
  • G9 grlo i G4 grlo su vrlo slična i najčešće se koriste kod gotovih rasvjetnih elemenata. Oba grla imaju dva tanka kontaktna pina za povezivanje na odgovarajuća ležišta, a razlikuju se po razmaku između pinova – 9 mm i 4 mm.
  • MR16 grlo se najčešće koristi kod LED sijalica za takozvana “spot” svjetla i ima dva deblja pina za povezivanje.

Bitno je napomenuti da se pojedina grla mogu lako konvertovati na druga upotrebom odgovarajućih adapter grla za sijalice.

Većina LED sijalica radi na standardnom naponu od 220V (AC), ali su takođe dostupne i varijante koje rade na 12V (DC). Ove LED sijalice su prevashodno namjenjene za razne gotove rasvjetne elemente koji u sebi imaju napojnu jedinicu sa konverzijom od 220 na 12V.

Još jedna stvar koju treba pomenuti kod LED sijalica jeste zagrijavanje. Iako se znatno manje zagrijavaju od ostalih vrsta sijalica, LED sijalice takođe generišu određenu količinu toplote koja se oslobađa preko hladnjaka pri dnu sijalice. Ukoliko se sijalica nalazi u potpuno zatvorenom lusteru, nagomilavanje toplote može značajno da skrati život vek LED sijalice, pa se stoga prepuručuje montaža u otvorenim ili poluotvorenim lusterima.

Preuzeto sa http://blog.avmarket.rs/vodic-za-kupovinu-led-sijalica-i-rasvete/

Leave a Comment

Your email address will not be published.