Vodič za kupovinu LED rasvjete

Koju LED sijalicu izabrati? Obzirom da je LED rasveta sve popularnija, riješili smo da napravimo jedan mali vodič koji će vas naučiti sve što treba da znate o LED sijalicama i pomoći vam u izboru odgovarajućih modela LED sijalica za vaš dom ili poslovni objekat.

Prije nego što pređemo detaljnije na same LED sijalice, da krenemo prvo od osnova, tj. od vrsta sijalica. Danas se koriste tri vrste sijalica, klasične sijalice sa užarenim vlaknom (žarulje), štedljive sijalice (CFL, fluorescentne) i nove LED sijalice. Svaka od ovih vrsta ima specifičan način rada (sa kojim vas nećemo zamarati) i, što je najbitnije u cijeloj priči, proizvodi određenu količinu svetlosti iz utrošene električne energije.

Prednost LED sijalica u odnosu na starije vrste sijalica ogleda se u znatno manjoj potrošnji struje za istu količinu proizvedene svjetlosti. Osim uštede u potrošnji električne energije, LED sijalice takođe imaju i znatno duži životni vijek u odnosu na klasične, pa iako u startu djeluje kao da su cjenovno znatno skuplje, dugoročno predstavljaju isplatljiviju investiciju u odnosu na starije vrste sijalica.

Jačina LED sijalica

Kada pomenemo snagu sijalice u vatima (W), prva asocijacija jeste jačina svjetlosti sijalice, međutim snaga u W zapravo označava potrošnju električne energije i ne mora uvijek direktno da reflektuje i jačinu svjetlosti koju sijalica proizvodi. Srazmjerno svojoj snazi, svaka sijalica proizvodi određenu količinu svjetlosti i ona se izražava u lumenima (skraćeno “lm”).

Dok je kod klasičnih sijalica količina svjetlosti veoma linearno povezana sa snagom, štedljive i LED sijalice imaju znatno efikasniji rad u odnosu na klasične pa mogu da proizvedu istu količinu svjetlosti sa mnogo manjom potrošnjom električne energije u odnosu na klasične sijalice. Ovdje i nastaje najviše zabune kod izbora LED sijalica jer mnogima zvuči nelogično da LED sijalica od svega 9W može da zamijeni klasičnu od 75W pa vrlo čestu uzimaju jače LED sijalice nego što je to zaista potrebno. Dakle, treba porediti lumene, ne vate.

Kako bi bolje objasnili odnos snage LED sijalica u odnosu na klasične i štedljive, napravićemo uporednu tabelu za najčešće vrednosti snage klasičnih sijalica. Podaci u tabeli su informativnog tipa i predstavljaju približne vrijednosti koje mogu malo da variraju u zavisnosti od tipa LED dioda i dizajna sijalice, ali su dobar vodič za izbor LED sijalica odgovarajuće snage koje će zamijeniti starije vrste sijalica.

Jačina svjetlosti (lumeni)KlasičnaŠtedljivaLED sijalica
~200 lm25W5W2W
~350 lm40W9W5W
~550 lm60W11W7W
~750 lm75W15W9W
~1100 lm100W20W12W

Boja LED sijalica

Za razliku od klasične rasvjete koja daje toplu (žutu) svjetlost, LED sijalice mogu da imaju i tople i hladne boje. Boja svjetlosti se obilježava u Kelvinima (K) i kod LED sijalica se najčešće kreće u rasponu od 2700 – 6500K. Za tople boje se smatraju sve boje do 3500K, boje od 3500 – 5500K se smatraju neutralnim (bijele), dok se boje preko 5500K smatraju hladnim (ekvivalent dnevnoj svjetlosti).

Koju boju ćete koristiti zavisi najviše od ličnih afiniteta, a ovo su neke od preporuka u zavisnosti od namjene prostora koji se osvjetljava:

  • Toplo bijele sijalice 27000K – preporučuju se za kućnu rasvjetu, imaju prijatno toplo svjetlo identično klasičnim sijalicama pa su posebno pogodne za dnevnu ili spavaću sobu
  • Neutralne bijele boje 4000K – pogodne za poslovne prostore i radne sobe, stvaraju malo više svjetlosti od toplih sijalica i zbog svoje neutralne boje manje opterećuju oči tokom rada
  • Hladno bijele boje 6000K – odlične za čitanje i rad sa dokumentima, preporučuju se za lampe i poslovne prostore, a takođe su popularne i za osvetljenje izloga

Vrste grla kod sijalica

Sljedeća bitna stvar koju treba pomenuti kod LED sijalica jeste vrsta grla za povezivanje na električne instalacije. Dok se kod klasičnih i štedljivih uglavnom koriste standardna E27 i E14 grla sa navojem, LED sijalice pored ovih uobičajenih grla dolaze sa mnogo većim izborom grla u zavisnosti od namjene konkretnog modela. U listi ispod su navedene najčešće vrste grla koje se mogu pronaći na našem tržištu:

  • E27 grlo se smatra standardnim za Evropu i predstavlja najrasprostranjeniji tip grla za sijalice. Koristi se kod većine kućnih instalacija i lustera.
  • E14 grlo je mini varijanta E27 grla koja je takođe poznata i kao minjon grlo. Najčešće se koristi kod lampi.
  • GU10 grlo je poznato i kao twist & lock grlo, ima dva kontaktna pina sa zadebljanim krajevima. Najčešće se koristi kod rasvjetnih instalacija.
  • G9 grlo i G4 grlo su vrlo slična i najčešće se koriste kod gotovih rasvjetnih elemenata. Oba grla imaju dva tanka kontaktna pina za povezivanje na odgovarajuća ležišta, a razlikuju se po razmaku između pinova – 9 mm i 4 mm.
  • MR16 grlo se najčešće koristi kod LED sijalica za takozvana “spot” svjetla i ima dva deblja pina za povezivanje.

Bitno je napomenuti da se pojedina grla mogu lako konvertovati na druga upotrebom odgovarajućih adapter grla za sijalice.

Većina LED sijalica radi na standardnom naponu od 220V (AC), ali su takođe dostupne i varijante koje rade na 12V (DC). Ove LED sijalice su prevashodno namjenjene za razne gotove rasvjetne elemente koji u sebi imaju napojnu jedinicu sa konverzijom od 220 na 12V.

Još jedna stvar koju treba pomenuti kod LED sijalica jeste zagrijavanje. Iako se znatno manje zagrijavaju od ostalih vrsta sijalica, LED sijalice takođe generišu određenu količinu toplote koja se oslobađa preko hladnjaka pri dnu sijalice. Ukoliko se sijalica nalazi u potpuno zatvorenom lusteru, nagomilavanje toplote može značajno da skrati život vek LED sijalice, pa se stoga prepuručuje montaža u otvorenim ili poluotvorenim lusterima.

Preuzeto sa http://blog.avmarket.rs/vodic-za-kupovinu-led-sijalica-i-rasvete/

Leave a Comment

Your email address will not be published.