Koliko zaista štete LED sijalice?

Koliko zaista štete LED sijalice?

LED sijalice su odavno prisutne na tržištu ali mnogi što iz neznanja što zbog visoke cijene odlažu prelazak sa klasičnih sijalica

Vrlo često kruže i pitanja: koliko su sigurne, kolika je ušteda i da li se uopšte isplati prelazak?

Krenimo redom….

Kada je u pitanju sigurnost, važno je znati da LED sijalice ne sadrže olovo, živu, kadmium ili neke druge štetne materije. Za razliku od običnih sijalica kod kojih se svjetlost dobija zagrijevanjem volframove niti ili klasične štedne sijalice (CFL sijalice) kod kojih se svjetlost dobija prolaskom UV svjetla kroz fluorescentni premaz unutar sijalice, kod LED sijalice svjetlost je dobijena pomoću većeg broja LED dioda koje su na bliskom međusobnom rastojanju.

U odnosu na klasične sijalice, potpuno su hladne na dodir i troše 8-10 puta manje el. energije čime se čuva sijalično grlo i okolne instalacije. Kako ne sadrže štetne materije, daleko su sigurnije od postojećih štednih sijalice a puno bolje podnose često uključivanje I isključivanje (karakteristična upotreba u stubištima zgrada).

Na pitanje, koliko se isplate i koliko se štedi, evo lično iskustvo

U stubištu imamo 15 rasvjetnih tijela i umjesto postojećih klasičnih sijalica od 60W smo postavili LED sijalice (7W). Cijena jedne sijalice je bila oko 7.50KM (ukupno cca 112 KM). Stubište nema prozora niti bilo kakvog izvora vanjskog svjetla tako da se rasvjeta pali i danju i noću. Za ugradnju je trebalo nekih 30-ak minuta.

 

 

Obična sijalica Štedna (CFL) LED Osvjetljenje (Lumena)
40 W 8-12 W 4-6 W 450 lm
60 W 13-17 W 6-8 W 800 lm
75 W 19-22 W 9-13W 1100 lm
100 W 23-30 W 16-20 W 1600 lm

 

 

Boja svjetlosti LED sijalica

Koju boju ćete koristiti zavisi najviše od ličnih afiniteta, a ovo su neke od preporuka u zavisnosti od namjene prostora koji se osvjetljava:

 • Toplo bijele sijalice 27000K – preporučuju se za kućnu rasvjetu, imaju prijatno toplo svjetlo identično klasičnim sijalicama pa su posebno pogodne za dnevnu ili spavaću sobu
 • Neutralne bijele boje 4000K – pogodne za poslovne prostore i radne sobe, stvaraju malo više svjetlosti od toplih sijalica i zbog svoje neutralne boje manje opterećuju oči tokom rada
 • Hladno bijele boje 6000K – odlične za čitanje i rad sa dokumentima, preporučuju se za lampe i poslovne prostore, a takođe su popularne i za osvetljenje izloga

 

Vrste grla kod sijalica

Sljedeća bitna stvar koju treba pomenuti kod LED sijalica jeste vrsta grla za povezivanje na električne instalacije. Dok se kod klasičnih i štedljivih uglavnom koriste standardna E27 i E14 grla sa navojem, LED sijalice pored ovih uobičajenih grla dolaze sa mnogo većim izborom grla u zavisnosti od namjene konkretnog modela. U listi ispod su navedene najčešće vrste grla koje se mogu pronaći na našem tržištu:

 • E27 grlo se smatra standardnim za Evropu i predstavlja najrasprostranjeniji tip grla za sijalice. Koristi se kod većine kućnih instalacija i lustera.
 • E14 grlo je mini varijanta E27 grla koja je takođe poznata i kao minjon grlo. Najčešće se koristi kod lampi.
 • GU10 grlo je poznato i kao twist & lock grlo, ima dva kontaktna pina sa zadebljanim krajevima. Najčešće se koristi kod rasvjetnih instalacija.
 • G9 grlo i G4 grlo su vrlo slična i najčešće se koriste kod gotovih rasvjetnih elemenata. Oba grla imaju dva tanka kontaktna pina za povezivanje na odgovarajuća ležišta, a razlikuju se po razmaku između pinova – 9 mm i 4 mm.
 • MR16 grlo se najčešće koristi kod LED sijalica za takozvana “spot” svjetla i ima dva deblja pina za povezivanje.

0
  0
  Vaša korpa
  Korpa je praznaNazad